| Tytuł: | Oparzenia |
| Autor: | Seba4 26.5.2010, 15:57 |
| Witam byłem ostatnio na basenie ponad 4 godziny wysmarowałem się cały oprócz czubka głowy i troche się spaliłem , nie jest to zwykłe oparzenie tylko z tego co już wyczytałem i zorientowałem sie że jest to chyba oparzenie 2 stopnia .Boli mnie podczas dotyania i wydziela sie z tego taka żółta substancja która twardnieje , niewiem czy to jest groźne i w jaki sposób to leczyć czego unikać dodam że mieszkam w Grecji i tutejsze słońce potrafi czasami przygrzać dziękuje i czekam na odp | |
| Tytuł: | Oparzenia |
| Autor: | karolinkaa 30.7.2010, 13:13 |
| Oczywiście najprościej jest udać się do lekarza.W tej chwili pozostaje udać się do apteki i kupić maści na oparzenia,Dermazin (Sulfadiazinum) czy Argosulfan (Sulfathiazolum natricum) z tym że są na receptę nie wiem jak w Grecji.W nawiasie nazwy międzynarodowe. | |

Choroby skóry
Choroby skóry mogą mieć różne przyczyny. Bardzo często są one wywołane przez wirusy lub nienależytą pielęgnację. W wielu przypadkach choroby skóry mają podłoże immunologiczne bądź też genetyczne. Generalnie każde schorzenie skórne jest wywołane przez inne czynniki determinujące powstawanie chorób.
Dermatolog jest lekarzem specjalizującym się w rozpoznawaniu i leczeniu wszelkich chorób skóry o różnym podłożu – alergologicznym, bakteryjnym, wirusowym, genetycznym czy nawet nowotworowym.
Kalendarz ciąży
Ciążę można określić mianem niesamowitej podróży. Choć często mówi się, że trwa ona 9 miesięcy, generalnie jest mierzona w tygodniach, których jest 40, bądź w dniach, których na ogół jest 266, licząc od chwili poczęcia.